Blogi

Asuntomurto voi osua omalle kohdalle

Asuntomurtoa suunnitteleva välttää kohteita, joihin tunkeutuminen on vaivalloista, vie aikaa ja missä tulee helposti havaituksi. Murtautumista tai muuta vahingontekoa ei voi täysin estää, mutta riskiä voi varautumalla pienentää. Varautuminen kannattaa aina, sillä asuntomurtoja vastaan on olemassa yksinkertaisia keinoja. Rikollista toimintaa harkitseva valitsee usein suojattua kohdetta helpomman kohteen, jossa kiinnijäämisriski on pienempi.

Varkaita kiinnostavat yleensä asunnoissa pieni ja kallis, käteinen raha, helposti rahaksi muutettava omaisuus, pankkikortit, henkilötodistukset, aseet, lääkkeet jne. Asuntomurtoja tehdään tai valmistellaan jopa keskellä päivää ja ne ovat yhä ammattimaisempia.

Lukitus, viisi hyvää vinkkiä

  1. Asenna kaikkiin oviin hyväksytyt lukot, turvalukko on hyvä ja tehokas lisä. Turvalukitun oven murtamiseen tarvitaan äänekkäitä työvälineitä ja murtautuminen kestää pidempään, jolloin murtautuja lähtee todennäköisesti etsimään helpompaa kohdetta.
  2. Pidä ovet lukittuina, huomioi myös ikkunat. Omakotitaloissa toisen kerroksen ikkunat ja ovet ovat myös yksi tapa tunkeutua kotiin, ne myös jäävät helposti lukitsematta.
  3. Takalukittu ovi estää oven avaamisen koukulla tai piikillä
  4. älä pidä avaimissa nimi- tai osoitelappua
  5. älä säilytä vara-avainta ulko-oven läheisyydessä

Hyödynnä tekniikkaa

Hälytysjärjstelmä – Vakuutusyhtiöiden hyväksymä hälytysjärjestelmä on tehokas tapa pitää varkaat loitolla ja sen hälytykset voi ohjata vartiointiliikkeen valvottavaksi. Vartiointiliike ryhtyy toimenpiteisiin hälytyksen saatuaan, toimenpiteet voivat olla, hälytyksestä ilmoittaminen, vartijan paikalle lähettäminen tai joku muu ennalta sovittu toimenpide tai toimenpiteet.

Tallentava kameravalvonta – TAllentava kameravalvonta ehkäisee hyvin murtoja ja vahingontekoa kotona sekä kodin pihapiirissä. Kameravalvontajärjestelmän tallenteet auttavat lisäksi selvittämään jo tapahtuneita tapahtumia. Kameravalvontajärjestelmä on mahdollista yhdistää usein myös verkkoon tai suoraan älypuhelimeen. Kamerajärjestelmän tulisi olla kuvatallenteisiin laadultaan riittävä, asianmukaisesti asennettu ja ohjelmoitu. Kamerajärjstelmän hinta korreloi kuvan laatuun ja käytettävyyteen – Hyvä ja halpa ovat kaksi erillistä tuotetta.

Kameravalvonnasta tai tilaan asennetusta hälytysjärjestelmästä viestivät tarrat ja merkin ovat myös näkyville asennettuina tehokas tapa suojata omaisuutta.

Valaistus

Varkaat haluavat välttää huomiota, hyvä valaistus on tehokas suoja. Jos asut omakoti- tai rivitalossa, valaise piha hyvin. Hyödynnä ajastimella ja liiketunnistimella toimivia valaisimia, ne helpottavat myös omaa elämää.

Valokuvaa kotisi, korusi ja arvotavarasi

Mitä tarkemmat tiedot arvotavaroista on, sitä helpommin ne pysyvät mielessä ja sitä helpompi on selvittää mitkä niistä ovat kadonneet ja mitkä ovat tallella – tiedät mitä etsiä. Myös poliisin työ helpottuu, rikosilmoitukseen liitetyt valokuvatut arvotavarat löytävät helpommin omistajansa. Yleiskuvat asunnosta kannattaa ottaa asunnosta myös tulipalon varalta.

Vakuutus ja vakuuttaminen

Kotivakuutus kattaa tavallisen kodin irtaimiston, se voi tuoda rahallisen korvauksen varkaustapauksessa ja kattaa asuntomurrosta syntyneitä korjauskuluja. Jos omistat taideteoksia tai muuta tavallista arvokkaampaa omaisuutta, on siitä hyvä keskustella vakuutusyhtiösi kanssa ja harkita esimerkiksi arvotavaravakuutusta.

Vakuutus on myös hyvä mitoittaa oikein ja tarkastaa vakuutusturva määrävälein. Myös vakuutusyhtiöissä ja vakuutuksissa on eroja, selvitä millaisen vakuutuksen ostat. Omaisuus voi olla rahallisesti tai tunnearvoltaan arvokasta. Vakuutus korvaa aineellisia vahinkoja, henkiset jäljet loukkauksen kokeneisiin ja niiden työstäminen ovat usein vaikeita, haastavia ja aikaa vieviä – niihin ei ole vakuutusta.

Pelkkä hinta ei ole aina se tärkein – myös hyvästä ja toimivasta palvelusta sekä asiantuntija avusta kannattaa maksaa