Asuntomurto voi osua omalle kohdalle

Asuntomurtoa suunnitteleva välttää kohteita, joihin tunkeutuminen on vaivalloista, vie aikaa ja missä tulee helposti havaituksi. Murtautumista tai muuta vahingontekoa ei voi täysin estää, mutta riskiä voi varautumalla pienentää. Varautuminen kannattaa aina, sillä asuntomurtoja vastaan on olemassa yksinkertaisia keinoja. Rikollista toimintaa harkitseva valitsee usein helpomman kohteen, jossa kiinnijäämisriski on pienempi.

Varkaita kiinnostavat yleensä pieni ja kallis, käteinen raha, helposti rahaksi muutettava omaisuus, pankkikortit, henkilötodistukset, aseet, lääkkeet jne. Asuntomurtoja tehdään tai valmistellaan jopa keskellä päivää ja ne ovat yhä ammattimaisempia.

Lukitus

Asenna kaikkiin oviin hyväksytyt lukot, turvalukko on hyvä ja tehokas lisä. Turvalukitun oven murtamiseen tarvitaan äänekkäitä työvälineitä ja murtautuminen kestää pidempään, jolloin murtautuja lähtee todennäköisesti etsimään helpompaa kohdetta.

Pidä ovet lukittuina, huomioi myös ikkunat. Omakotitaloissa toisen kerroksen ikkunat ja ovet ovat myös yksi tapa tunkeutua kotiin, ne myös jäävät helposti lukitsematta.

Takalukittu ovi estää oven avaamisen koukulla tai piikillä

Älä pidä avaimissa nimi-tai osoitelappua

Älä säilytä vara-avainta ulko-oven läheisyydessä

Hyödynnä turvallisuustekniikkaa

Vakuutusyhtiöiden hyväksymä hälytysjärjestelmä on tehokas tapa pitää varkaat loitolla ja sen hälytykset voi ohjata vartiointiliikkeen valvottavaksi. Vartiointiliike ryhtyy toimenpiteisiin hälytyksen saatuaan, toimenpiteinä voi olla, hälytyksestä ilmoittaminen, vartijan paikalle lähettäminen tai joku muu ennalta sovittu toimenpide. Hälytysjärjestelmä on mahdollista perustaa monesti langattomana, jolloin kaapelointi jää vähäiseksi.

Kameravalvonta ehkäisee hyvin murtoja ja vahingontekoa kotona sekä kodin pihapiirissä. Kameravalvontajärjestelmän tallenteet auttavat lisäksi selvittämään jo tapahtuneita tapahtumia. Kameravalvontajärjestelmä on mahdollista yhdistää usein myös verkkoon tai suoraan älypuhelimeen. Kamerajärjestelmän tulisi olla laadultaan riittävä, asianmukaisesti asennettu ja ohjelmoitu 

Kameravalvonnasta tai tilaan asennetusta hälytysjärjestelmästä viestivät tarrat ja merkin ovat myös näkyville asennettuina tehokas tapa suojata omaisuutta

Valaistus

Varkaat haluavat välttää huomiota, hyvä valaistus on tehokas suoja. Jos asut omakoti- tai rivitalossa, valaise piha hyvin. Hyödynnä ajastimella ja liiketunnistimella toimivia valaisimia, ne helpottavat myös omaa elämää 

Valokuvaa kotisi, korusi ja arvotavarasi

Mitä tarkemmat tiedot arvotavaroista on, sitä helpommin ne pysyvät mielessä ja sitä helpompi on selvittää mitkä niistä ovat kadonneet ja mitkä ovat tallella – tiedät mitä etsiä. Myös poliisin työ helpottuu, rikosilmoitukseen liitetyt valokuvatut arvotavarat löytävät helpommin omistajansa. Yleiskuvat asunnosta kannattaa ottaa asunnosta myös tulipalon varalta

Vakuutus ja vakuuttaminen

Kotivakuutus kattaa tavallisen kodin irtaimiston, se voi tuoda rahallisen korvauksen varkaustapauksessa ja kattaa asuntomurrosta syntyneitä korjauskuluja.

Jos omistat taideteoksia tai muuta tavallista arvokkaampaa omaisuutta, on siitä hyvä keskustella vakuutusyhtiösi kanssa ja harkita esimerkiksi arvotavaravakuutusta. Vakuutus on myös hyvä mitoittaa oikein ja tarkastaa vakuutusturva määrävälein

Myös vakuutusyhtiöissä ja vakuutuksissa on eroja, selvitä millaisen vakuutuksen ostat. Omaisuus voi olla rahallisesti tai tunnearvoltaan arvokasta. Vakuutus korvaa aineellisia vahinkoja, henkiset jäljet loukkauksen kokeneisiin ja niiden työstäminen ovat usein vaikeita, haastavia ja aikaa vieviä – niihin ei ole vakuutusta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *